AndersJansgården's

Islandshästar & Labradoodles

 

  

 

"En modig, stark och hållbar ridhäst med mycket gott lynne, en trygg familjehäst, en uthållig och pålitlig turhäst, en kraftfull samarbetsvillig tävlingshäst, en vacker rastypisk avelshäst, en fantastisk kamrat."

Oavsett vilken relation du har till islandshästen - delar du ett intresse och en passion med hundratusentals andra, inte bara i Sverige eller Norden, utan i världen.

Med rötter i vikingatiden: Islandshästen härstammar från de hästar som vikingarna tog med sig då de bosatte sig på Island för mer än 1100 år sedan. Naturen som hästen har levt i genom århundraden har gjort den stark och uthållig och har präglat den till att bli den robusta, arbetsvilliga och temperamentsfulla ridhäst vi har idag.

Tölt och pass gör islandshästen unik: Förutom de mer kända gångarterna skritt, trav och galopp behärskar islandshästen också tölt och pass. Tölt är en fyrtaktig gångart utan sväv, där hästen hela tiden har minst ett ben i marken. Pass är en tvåtaktig lateral gångart som vid tävling ska ha ett tydligt svävmoment. Talangen för de två "extra" gångarterna varierar. Några islandshästar föredrar trav, några tölt och andra kanske helst bara vill gå i pass - långsamt eller med god fart. Hästens anlag och hur den tränas avgör om det blir en fyrgångare, femgångare eller kanske en ren passhäst den kommer att användas som.

En mångsidig häst: Islandshästen är en häst som kan användas av alla i familjen. Några är lugnare och passar som famljehästar andra är känsligare och passar bäst för erfarna ryttare. Det finns alla typer av hästar lämpliga för skogsturer, distansridning och tävlingsbanan. Islandshästen utvecklas långsamt, vilket man bör ta hänsyn till vid inridning och träning. Å andra sidan håller en riktigt tränad häst ofta 15-20 år. Den äldsta islandshäst man med säkerhet känner till levde i Danmark och blev 57 år

Intresset för det "Nordiska Fullblodet" växer stadigt. De första islandshästarna importerades till Sverige redan i slutet av 1800-talet. Den stora importerings ”boomen” började dock under 1960-talet då de första stora båttransporterna kom, och idag finns omkring14 700 islandshästar i vårt land.

Ursprunget-Islandshästen härstammar från den ursprungliga europeiska/asiatiska hästen. Vikingarna seglade till Island för att bosätta sig under 800- och 900-talen och då tog de med sig sina hästar och andra husdjur. I  tusentals år isolerade på denna ö i Atlanten, har islandshästen behållit sina ursprungliga gångarter - skritt, trav, tölt, galopp och pass.

Noteras bör även att INGA hästar får föras in på Island – allt för att hålla rasen ren och fri från smittorisker utifrån. En häst som lämnat Island får alltså aldrig återvända.

Islandshästen är en genuin urhäst, anpassad till att klara sig i frihet under tuffa förhållanden. Den är liten, kompakt, robust och starkt byggd med ett lugnt, tryggt sinnelag och med förmåga att "tända till" när der det behövs. Rasens mankhöjd är oftast 130-145 cm, och vikten 350-400 kg. Trots sin litenhet bär islandshästen med lätthet en fullvuxen man.  

Islandshästen utvecklas sent och anses inte helt färdig vuxen förrän vid 4-5 års ålder - det är dock inget hinder att börja med lätt arbete kring 3-årsåldern. Men den lever länge och kan arbeta upp i 30-årsåldern. Den hittills äldsta islänningen blev 54 år gammal!  

Islandshästenhar fem gångarter - skritt, trav, galopp, tölt & pass- även om de flesta islandshästar är 4-gångare.Det är framför allt tölten som gjort islandshästen så populär. Tölt är en fyrtaktig gångart som är väldigt bekväm för ryttaren.  

Islandshästenfinns i en hel uppsjö med färger–musblack, brunblack, rödblack, svartbrun, brun, fux, bork (-gulbrun), skimmel och skäck. Isländskan beskriver rätt målande både färg och teckning på en häst– t ex brunstjarnottur   (brun med stjärn).

Islandshästens namn fascinerar många. Det har i hundratals år varit tradition på Island att man döper sina hästar efter något som är förknippat med hästen - utseende, personlighetsdrag, händelse, väder, eller något annat intressant. Till exempel är "Glófaxa" ett sto med ljus eller gyllene man, "Blesi" en hingst/valack med bläs, "Rjósta" betyder arrogant osv.

Isländska namn                   Mer om Islandshästen