AndersJansgården's

Islandshästar & Labradoodles

 

  

Alice & Cleo

Labradoodle

Uppdaterat:

2020-01-20

Uppdaterat:

Hela hemsidan

Välkommen till vår underbara Bergsmansgård i Kallmora by!

Du är en av [counter] besökare!

Vi, Ingvar & Maria, bor i norra Västmanland på gränsen mot Hedemora & Avesta i Dalarna. Gården har kända anor från slutet av 1600 talet, men gården omnämns på kartor kring 1400-talet. År 2010 fyllde gården 200 år på den plats den står nu! Den gamla stilen är bevarad och vi renoverar vart efter tid och ekonomi tillåter. År 2008 blev en liten veranda på husets framsida klar och där kan vi sitta och njuta av livet på lediga stunder. Boningshuset har under 2010 fått en ny ytterfasad och en rejäl isolering, på baksidan en inglasad altan med tak och på övervåningen i huset har det blivit ett sovrum till oss. I sågspånet under det gamla golvet på "vindsrummet" fann vi en almanacka från 1848, ett gammalt brev till bergsmannen Anders Jansson daterat 1747 och fotonegativ i svartvitt. 2011 & 2012 har vi haft hjälp av målare som målade alla byggnader på gården, NU är den komplett för några år framöver.

Vi har bott här sedan år 1996 och vi trivs i denna härliga omgivning. Här finns ett och annat spöke som ger sig till känna då & då, något vi lärt oss leva med. Boningshuset har 7 rum och ett stort bondkök med spispanna att elda i och vi har kakelugnar & öppenspis i några rum, så hela huset inger till trivsel med mycket gamla anor.

Gården har ca. 15 hektar blandad mark med skog & åker, sen lånar vi åkrar nere vid Thor´s hammare i Nordansjö.

Här har vi uppfödning av Islandshästar i liten skala under gårdsnamnet Kveikja (=livets frö på isländska) & AndersJansgården och det är en hobby som delar av familjen har tillsammans.                     

Gården har inackorderings möjligheter för Islandshästar, försäljning av Islandshästar, övernattningsmöjligheter för häst som deltar på Járnhesturs tävlingar & kurser.

Familjens barn är utflugna till egna boenden och därför har vårt hem blivit öppet för familjehemsplaceringar för barn & ungdomar/yngre vuxna som behöver en tryggare hemmiljö och ett andrum i tillvaron, för tillfället har vi 1 tjej här på heltid.

Hjärtligt Välkommen ännu en gång!